Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Boutroux, Emile (1845-1921) HIST. `boutroux.wav', `play"]

Filòsof espiritualista francès especialitzat en epistemologia. Professor a Montpeller, Nancy, en l'École Normale Supèrieure i en la Sorbona. Membre de l'Acadèmia de Ciències Socials i Polítiques, i de l'Acadèmia francesa.

El text de la seva tesi presentada el 1874, publicada com De la contingència de les lleis de la natura, és la seva obra principal. En aquesta obra, Boutroux analitza la noció de necessitat des d'un doble punt de vista: epistemològic i metafísic. Distingeix entre la necessitat lògica i la necessitat causal, i sosté que no hi ha una necessitat absoluta, relativitzant fins i tot la noció de necessitat lògica. En realitat només es verifica una necessitat de fet que s'estableix mitjançant la raó i la inducció, i que correspon -com tota la ciència-, del postulat bàsic d'aquesta, a saber, el del principi de la conservació del ser, ja que la permanència és el pressupost de tot estudi de la natura i del canvi. A aquest postulat fonamental de la ciència, i ja que el coneixement s'efectua en l'estrat superior de la natura (l'ésser humà), s'ha d'afegir el postulat d'un pensament creador. D'aquesta manera, Boutroux assenyala que el vertader coneixement no proporciona la natura dels éssers, sinó la seva història: l'ésser concret no pot tancar-se en la forma matemàtica. Seguint a Comte assenyala també que els diversos ordres de la natura són irreductibles entre si: cada ciència ens revela un ordre irreductible als altres. La matèria (ordre químic), el món orgànic (ordre biològic) i el món de l'home (ordre espiritual) són irreductibles entre si, ja que hi ha elements nous que no poden explicar-se apel·lant al ordre inferior, ni un ordre inferior pot produir un superior. Per això, i ja que la contingència habita en els fons de la natura, la noció de necessitat expressa simplement una necessitat de fets: és una traducció al llenguatge lògic de l'acció divina sobre les criatures. D'aquesta manera, Boutroux considera la necessitat com un símbol material de la obligació moral, i la contingència, al seu torn, com la condició de la llibertat.

Va estudiar també les relacions entre ciència i religió, considerant la raó com el punt intermedi entre la naturalesa i Déu. Però la ciència no és reductible a la religió ni viceversa. D'altra banda, defensa una religiositat allunyada de tota mena de dogmes i institucions, la qual cosa el va convertir en precursor del corrent conegut com modernisme .

El pensament de Boutroux, obertament oposat al cientifisme, ha estat considerat precursor de la filosofia de Bergson, i ha estat desenvolupat pel bergsonià E. Le Roy.

 

Obres

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.