Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

habiti geomètric HIST.
Expressió que significa «a la manera dels geòmetres», «al mode geomètric» o seguint el «ordre dels geòmetres» (ordine geomètric).

{ewl MVBMP2, ViewerBmp2, spinoza"] [mcga caption="\pc;bB. Spinoza" dither]!spinoz5.bmp} Per als racionalistes, que consideraven el mètode deductiu com a ideal, la axiomatización euclidiana de la geometria se'ls apareixia com el model més perfecte de tota demostració a partir de definicions. D'aquesta manera, alguns filòsofs racionalistes del segle XVII, entre ells Descartes i Spinoza, presenten les seves argumentacions «al mode geomètric». Spinoza, per exemple, presenta la seva Ètica demostrada ordine geomètric, i va fer una presentació de la filosofia cartesiana de la mateixa manera en el seu Renati donis Cartes Principiorum philosophiae parts primi et secunda habiti geomètric demostratae. Aquesta forma d'argumentació i demostració va ser criticada pels empiristes, ja que consideraven que el mode d'argumentació geomètric, això és, deductiu, a partir de axiomes i postulados,
dóna per suposat el que ha de demostrar, a saber, els mateixos postulats de què part.

D'altra banda, els filòsofs francesos del segle XVIII van preferir l'anàlisi com a mètode, basat en l'àlgebra y no en la geometria. Encara que tota demostració habiti geomètric sigui de tipus axiomàtic, no tot sistema axiomàtic és habiti geomètric.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.